Livepainter Blob
Image
Het verschil tussen een linnen en een katoenen schildersdoek.

Het verschil tussen een linnen en een katoenen schildersdoek.

Het verschil tussen een linnen en een katoenen schildersdoek.

Onze live painters schilderen over het algemeen vaak op linnen schildersdoeken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen linnen en katoen? Waar kiezen onze live painters voor en waarom? Lees er hieronder meer over.

Linnen of katoen?

Het verschil tussen linnen en katoen kan goed worden uitgelegd door naar de eigenschappen van deze twee soorten textiel te kijken. Katoen wordt gemaakt door vezels uit de zaden van de katoenplant te halen. Deze vezels worden vervolgens tot draden gesponnen. Omdat de vezels uit de zaden niet zo lang zijn (maximaal zo’n 5cm), is katoendraad op zichzelf niet zo sterk. Om de draad te versterken, wordt katoenvezel daarom vaak eerst gecombineerd met rayonvezel voordat er een doek van wordt geweven.

Linnen wordt uit vlasplanten gewonnen. De draden van vlas zijn een stuk langer dan de vezels van de katoenplant, waardoor de draad sterker is. Linnen doeken kunnen om deze reden strakker gespannen worden dan katoen en rekken minder snel uit. Omdat linnen sterker is en langer mee gaat, is de prijs van een linnen doek hoger dan van een katoenen doek.

Het frame en de voorbehandeling.

Niet alleen de keuze tussen linnen en katoen is belangrijk voor de kwaliteit en de duurzaamheid van het schilderij, ook de kwaliteit en de dikte van het frame spelen hier een rol in. Om de kans op kromtrekken te verminderen, is het goed om voor bredere en dikkere latten te kiezen. Is het doek waarop geschilderd gaat worden heel groot? Dan zou je voor een raamwerk kunnen kiezen dat met aluminium versterkt is.

De meeste soorten doeken worden universeel geprepareerd. Dat wil zeggen dat ze voor olieverf én acrylverf geschikt zijn. Het prepareren wordt meestal gedaan door het katoen of het linnen eerst voor te lijmen en daarna te ‘gronderen’ met gesso.

Waar kiezen onze live painters voor?

Persoonlijke voorkeuren spelen voor onze live painters natuurlijk ook een grote rol. Zo schildert Jeannette graag op katoen, en Eva Maria liever op linnen.

“Ik vind linnen een beetje stroef en minder fijn dan katoen”, zegt Jeannette. “Voor mij lijkt het of de verf daar meer in opgezogen wordt ondanks de basis laag die ik altijd aanbreng. Het kwaliteitsverschil tussen katoenen doeken is onderling best groot en ik denk dat de duurdere katoenen doeken zeker niet onderdoen voor linnen!”

“Linnen is wat steviger dan katoen en daarom in mijn ogen zeer geschikt voor een Live Paint”, zegt Eva Maria. “Het kan letterlijk tegen een stootje en dat is prettig wanneer je op locatie werkt. Ik ben echt een liefhebber van de structuur van linnen. De doeken die ik gebruik zijn houten spieramen, bespannen met puur linnen en geprepareerd met 3 lagen witte gesso primer. Ik hou ervan als de doeken heel strak opgespannen zijn, dan creëer je een tegendruk, wat prettig is als je snel en vlot in lagen schildert.”

Meestal brengt Eva Maria vooraf zelf nog een gekleurd laagje verf aan in het atelier, zodat het hele doek al een kleurtje heeft. “Deze tint meng ik zelf en is een beetje afhankelijk van het seizoen. Voor een buitenpaint meestal goudkleurig, bij winterse avonden en feesten ga ik wat meer richting omberkleur, soms kies ik ook voor lichtgrijs/blauw. Ik vind het leuk als die kleur een beetje ‘doorschemert’ in het eindresultaat voor een speciale sfeer. De verf is voor mij net zo belangrijk als de kwaliteit van het doek. Ik werk alleen met hoge kwaliteit acrylverf zoals Royal Talens Amsterdam en Ara” aldus Eva Maria. “Naarmate je langer schildert bouw je echt je favoriete kleurenreeks op, maar ik vind het ook altijd fijn te experimenteren met nieuwe kleuren, kwasten en penselen. Maar voor een Live Paint is de basis voor mij altijd 100% Linnen!”

Wil je meer weten of heb je andere vragen over de schildersmaterialen die we gebruiken? Laat het ons vooral weten, we adviseren je graag.

Hulp nodig of persoonlijk advies? Wij staan voor je klaar.

Contact