Livepainter Blob
Image
Hoe vernis je een schilderij?

Hoe vernis je een schilderij?

Hoe vernis je een schilderij?

Een Live Paint aan de muur is gaaf, maar met een laagje vernis komt het schilderij nóg meer tot leven. Ook brengt het een beschermlaag aan, zodat het doek langer meegaat. We raden vaak aan om een schilderij te laten vernissen door een professional, bijvoorbeeld bij een lijstenmaker. Mocht je het toch zelf willen proberen of wil je wat meer weten over het vernissen van een schilderij, dan geven we je hieronder graag wat tips en extra informatie.

We vragen onze experts, Live Painters Marcelle en Eva Maria, naar hun vernis-advies en hoe zij hun doeken behandelen. Helaas is het niet mogelijk om een Live Paint op locatie te laten vernissen voordat je hem mee naar huis neemt, omdat de verf nog een paar dagen moet drogen.

Verschillende soorten vernis

“Op de eerste plaats: het is niet noodzakelijk een schilderij te vernissen. Ook zonder vernislaag gaat een schilderij lang mee. Ik vind het persoonlijk wel erg mooi. Er komt meer diepte in het schilderij, de kleuren worden nog levendiger en het is een beschermlaag,” vertelt Eva Maria. “Er zijn drie soorten vernis te verkrijgen: mat, glanzend en half glanzend. Je kunt dus zelf bepalen welke finish je het mooist vindt. Ik adviseer zelf altijd half glanzend, dat zit er mooi tussenin.”

Vernis aanbrengen

Marcelle: “Je kunt vernis zelf aanbrengen als je er handigheid in hebt. Het is wel erg belangrijk dat je de vernis aanschaft in een goede schilder- en of tekenzaak. Spuitbussen werken het beste, maar je kunt het doek ook horizontaal neerleggen en de vernis met een goede verniskwast – heel belangrijk! – insmeren.”

Eva Maria: “We schilderen doorgaans met acrylverf, dus zorg ervoor dat je acrylvernis kiest. Ook is het belangrijk om niet direct na de Live Paint de vernis aan te brengen. Laat het doek minstens twee dagen drogen en maak het daarna eerst stofvrij met een stofdoek.”

Let op!

Marcelle: “Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing. Breng de vernislaag twee keer aan met beleid, in dunne lagen. Gebruik zeker geen roller, want dat geeft strepen. Op Youtube zijn ook filmpjes te vinden over het aanbrengen van vernis. Twijfel je? Laat het dan gewoon door een professional doen, dan komt het zeker goed.” 

Schoonmaken

Hangt het schilderij al een tijdje en heeft het ondertussen wat stof gevangen? Stof hem dan voorzichtig af met een zachte en schone (make-up) kwast. Zo blijft deze unieke herinnering op doek goed bewaard!

Heb je n.a.v. dit artikel nog vragen? Laat het ons weten!

Hulp nodig of persoonlijk advies? Wij staan voor je klaar.

Contact