Livepainter Blob
Image
In gesprek met….live painter Eva Maria

In gesprek met….live painter Eva Maria

In gesprek met….live painter Eva Maria

Van kleins af aan is kunst haar grote passie. En wat zijn wij daar blij mee! Sinds 2015 werken we met haar samen. In deze periode heeft zij talloze bijzondere momenten vereeuwigd in prachtige schilderijen. Wij blikken graag met haar terug op de momenten die haar het meest zijn bijgebleven, praten met haar over de gekke tijd waar we nu in zitten en kijken samen met haar naar de toekomst.

Kunst op afstand

“Het is natuurlijk een hele moeilijke en verdrietige periode waar we nu in zitten en die komt iedere dag hard binnen via het nieuws en via berichten om je heen”, zegt Eva Maria. “Het is voor iedereen erg zwaar, maar kunst houdt me zeker gaande. Het geeft ontspanning, voldoening én de mogelijkheid om aan de zwaarte te ontsnappen of juist dingen te verwerken.” Maar dat er geen events, grote feesten of beurzen meer zijn, betekent niet dat Eva Maria geen mogelijkheden ziet. “Er kan zeker nog geschilderd worden. Op groepsportretten toveren we de mensen gewoon naast elkaar! Daarnaast kun je dieren en gebouwen schilderen, of een mooi abstract kunstwerk.”

De huidige realiteit van ‘social distancing’ brengt ook nieuwe creativiteit teweeg voor Eva Maria: ze maakte er een tweeluik over. “Ik raak altijd geïnspireerd door mensen, gedachtes, emoties, gesprekken en muziek.” Ver vooruit denken vindt Eva Maria lastig. “Iedere dag is weer zo anders. Maar met geduld, hoop en creativiteit ontvouwt zich de toekomst.”

Duopaint

Gelukkig kunnen we ook terug kijken op veel mooie momenten. Een van Eva Maria’s favoriete herinneringen van het afgelopen jaar is het schilderij dat ze maakte tijdens een oratie bij de Technische Universiteit in Delft. “Een oratie is weer eens wat anders dan een bruiloft!’ zegt Eva Maria. Deze opdracht had nóg een speciaal tintje: het was een duopaint! Er werd niet alleen een promotie gevierd, ook de promotor had zijn debuut. Daarom werden er niet één, maar twee schilderijen gemaakt. Een schilderij voor de promovendus, de ander voor de promotor. Eva Maria en Dorien werden samen uitgenodigd om deze twee bijzondere momenten vast te leggen op doek. En wat was dat gezellig!

Schilderen voor het goede doel

Schilderen voor het goede doel? Laat dat maar aan Eva Maria over! In Hilversum schilderde ze een sfeerimpressie van het event ‘Vechten voor het leven’ dat op datzelfde event geveild werd. De opbrengst van deze veiling ging naar de Bobby & Robine Foundation: een stichting die zich onder andere inzet voor het financieren van onderzoek naar zeldzame stofwisselingsziektes en het ontwikkelen van medicijnen daartegen. “Een prachtig initiatief om een schilderij voor te maken”, vindt Eva Maria. De mensen maken het speciaal. “Mensen schilderen doe ik het liefst”, aldus Eva Maria. “De soms emotionele reacties zijn ontzettend mooi om te zien en heel waardevol.” Zo maakte ze afgelopen jaar een schilderij voor een bruiloft. Het bruidspaar wist hier alleen niets van, het was een grote verassing voor hen. “De bruid barstte van ontroering in tranen uit, toen ze het schilderij zag. Dat is heel mooi om mee te maken. Ik vind het een eer om bij mensen uitgenodigd te worden.”

Blijven ontwikkelen

Volgens Eva Maria ben je als kunstenaar nooit uitgeleerd. “Ik wil mezelf altijd blijven verbeteren en blijven ontwikkelen. Hoe schilder ik zo ontspannen mogelijk? Kan ik mijn figuren verbeteren? Of…hoe kan ik nog beter worden in improviseren?” Eva Maria ziet overal mogelijkheden en uitdagingen. Zo zou ze graag eens een geabstraheerd schilderij willen maken als live paint. Of een portret van iemand alleen of twee mensen samen. “Dat is dan weer de positieve kant aan deze situatie. Ik heb nu wel meer tijd om me hierin te verdiepen!” aldus Eva Maria.

Wij zijn erg benieuwd naar de nieuwe creativiteit die deze omstandigheden teweeg brengt, maar we hopen vooral dat we snel weer kunnen genieten van Eva Maria en haar prachtige live paints!

Hulp nodig of persoonlijk advies? Wij staan voor je klaar.

Contact