Livepainter Blob
Image
In gesprek met… live painter Thijs

In gesprek met… live painter Thijs

In gesprek met… live painter Thijs

De stijl van Thijs is fris, modern, uitbundig en expressief. De feestvarkens vormen het stralende en vrolijke middelpunt van zijn schilderijen. Op zijn speelse en moderne wijze maakt hij toffe impressies van bedrijfsopeningen, zakelijke events en bruiloften. We praten met Thijs over zijn favoriete herinneringen van het afgelopen jaar, zijn andere creatieve werkzaamheden en hoe hij de huidige bijzondere omstandigheden beleeft.

Het verrassingseffect

Een van de dingen die Thijs het leukst vindt aan het schilderen bij Live Paint, zijn de reacties die hij krijgt. “De meeste mensen bij wie ik kom schilderen, zijn heel erg verrast. Ik word vaak ingehuurd als verrassing voor bruidsparen. Ik schilder dan op basis van informatie die ik heb gekregen van de cadeaugever”, zegt Thijs. “Het is heel leuk om de verraste blik te zien van het bruidspaar. Gelukkig krijg ik altijd positieve reacties!” Thijs begint met schetsen en kleurvlakken aanbrengen op het doek. Zelf vindt hij zijn werk op dat moment nog niet heel erg interessant. Zijn werk komt pas écht tot leven als hij met zwarte lijnen mensfiguren en herkenbare elementen van het feest gaat verwerken in het schilderij. “Dan pas komen de ‘ah, nu zie ik het!’ reacties. Ik vind het erg leuk als de mensen bij wie ik ben geweest me daarna opzoeken op sociale media en een berichtje of bedankje achterlaten. Het allerleukste is toch wel als ik nog eens bij ze terug mag komen!”

Bezig bijtje

Dat Thijs niet stilzit, is geen geheim. Zo maakt hij naast zijn opdrachten voor Live Paint ook eigen werk, geeft hij workshops en beschildert hij de meest uiteenlopende objecten. Tijdens de workshops vanThijs ga je samen met hem aan de slag met het ontwerpen van een unieke tapasplank. Je krijgt uitleg over de mogelijkheden, de materialen die je kan gebruiken en hoe je deze inzet. Na afloop ga je naar huis met je eigen creatie in de typische ‘ThijsArt’ stijl. Zelfs nu de huidige situatie het op vele gebieden lastig maakt om te werken zoals je gewend bent, is er voor Thijs nog genoeg te doen. “Door deze omstandigheden merkte ik pas echt hoeveel ik de laatste 2 tot 3 jaar bezig ben geweest met mijn eigen zaak. Doorwerken in het weekend, ’s avonds soms laat thuis… Omdat veel events niet doorgaan of anders ingericht worden, heb ik ineens een stuk meer tijd over. Dat vind ik fijn, omdat ik die tijd wat meer aan mijn gezin kan besteden waardoor onze band nog sterker wordt, maar ook omdat ik nu de tijd heb om rustig aan mijn eigen projecten te werken. Ik ben bezig met het doorontwikkelen van mijn stijl en het uitwerken van nieuwe concepten zoals het beschilderen van een scooter”, aldus Thijs. “De eerste twee weken van de quarantaine-periode vond ik moeilijk en ook best stressvol. Ik zag jaren aan werk en vooruitgang zomaar ineens verdwijnen. Maar toen iedereen een beetje begon te acclimatiseren, pakte ik de draad weer op en ging aan de slag op basis van wat er allemaal nog wél kon!”

Praten over kunst

Een opdracht van het afgelopen jaar die Thijs heel bijzonder vond was in België, voor de verjaardag van een bejaarde vrouw. “Zij werd tachtig en vierde haar verjaardag met familie bij haar thuis. Ik herinner me deze opdracht omdat het normaal wat jongere mensen zijn waar ik te gast ben, die anders in het leven staan. Deze dame was een liefhebber van kunst en vond mijn stijl mooi. Ik kon goed met haar over kunst praten.” Thijs zou niet zo snel zijn stijl aan deze leeftijdscategorie koppelen, daarom was dit voor hem een extra leuke opdracht.

Elke keer weer anders

Thijs schildert al flink wat jaren voor Live Paint, maar elke opdracht blijft uniek en spannend op zijn eigen manier. “Elke opdracht is een mooie en nieuwe uitdaging. Ik ben altijd erg benieuwd hoe de gasten reageren. Vooral bij bruiloften is het mijn doel om de herkenning van het feest en de omgeving terug te laten komen in mijn schilderstijl. Dat is soms een uitdaging in mijn collageachtige stijl, maar losse elementen kunnen samen prima een verhaal creëren die een herinnering vormen aan die speciale dag”, zegt Thijs. “Normaal is de zomerperiode erg druk met zulke bruiloftsfeesten, dus deze zomer is zeker heel anders dan ik gewend ben. Ondanks dat ik geniet van de ‘extra’ tijd die ik nu heb, hoop ik snel weer te mogen schilderen op bruiloften en andere feesten!”

De perfecte opdracht

Thijs vindt het tof als hij zoveel mogelijk vrijheid krijgt in zijn opdrachten. Soms worden de kleuren bijvoorbeeld gekozen door de klant, maar als ze hem verder vrijlaten in de opdracht, gaat hij helemaal los. “En eens afstappen van het doek, dat lijkt me ook heel tof. Eens iets totaal anders beschilderen, zoals een bankstel, een kast of een muurschildering voor een bedrijf". Naar het buitenland gaan voor Live Paint ziet hij ook wel zitten. Schilderen op Ibiza of Curaçao op een groot feest met bekende artiesten. “Deel uitmaken van het entertainment, misschien wel op het podium. Dat zou ik echt te gek vinden!”

Limburg veroveren

“Ik hoop nog veel jaren voor Live Paint te blijven werken. Ik zou namelijk graag nog veel meer paints willen maken”, zegt Thijs. Hij hoopt dat het de komende jaren wat meer naamsbekendheid gaat krijgen in zijn regio in Limburg. “Veel mensen hebben er hier nog nooit van gehoord, en dat moet veranderen!”

Daarnaast wil Thijs graag zorgen voor wat meer balans in zijn werk- en privéleven. “In die zin heeft Corona me ook een hoop geleerd. Werken aan de toekomst is belangrijk, maar tijd doorbrengen met je geliefden en je gezin is minstens zo belangrijk en enorm waardevol. Ik hoop vooral nog lang gelukkig en gezond te mogen zijn.”

 

Ben je geïnteresseerd in een workshop of ben je benieuwd naar andere werken van Thijs? Neem dan vooral ook eens een kijkje op zijn website www.thijsart.com

Hulp nodig of persoonlijk advies? Wij staan voor je klaar.

Contact